Dutch design - Stylish with steel
Matte poedercoating
#nordstahlathome
Voordelig verzenden met DHL
Bevestigen van de tafelpoten en tafelonderstellen

Bevestigen van de tafelpoten en tafelonderstellen

Wij kregen regelmatig de vraag hoe de stalen tafelpoten, tafelonderstellen, salontafelpoten en bankpoten gemonteerd moeten worden aan houten bladen en welke schroeven hier voor gebruikt kunnen worden. Voor onze losse tafelpoten (kopse kant bevestiging), salon tafelpoten en bankpoten gebruiken wij hoofdzakelijk de sleufgaten, er zitten voldoende sleufgaten in het bovenplaat voor een stabiele bevestiging van de poot. Een bijkomend voordeel is dat na bevestiging van de poot het hout kan blijven werken, probeer daarom altijd in het midden van het sleufgat de schroef te plaatsen.

We hopen met onderstaande informatie en video meer duidelijke te maken hoe wij dit doen.

Bevestigen van de tafelpoten met houtdraadbouten

het bevestigen van de tafelpoten aan houten bladen of andere materialen kan eenvoudig gedaan worden met houtdraadbouten. Wanneer je houtdraadbouten gebruikt is het wel van belang dat je de gaten voorboort voordat je de tafelpoten bevestigt; je kunt niet direct de houtdraadbout erin draaien, hierdoor kan je hout gaan splijten. Als wij onze tafelpoten bevestigen met houtdraadbouten gebruiken wij hier 8mm houtdraadbouten voor met een lengte van meestal 30mm. De lengte van 30mm volstaat om de tafelpoten goed sterk te bevestigen, bij dunnere bladen moet natuurlijk rekening gehouden worden dat de lengte korter wordt genomen, houd het draadgedeelte van de bout altijd even naast het blad om de lengte te controleren voordat je de tafelpoot bevestigd. Wanneer je de 8mm houtdraadbouten gebruikt dien je voor te boren met 6mm boor. Handig is om de boordiepte even af te plakken, dit kan je doen door op de boor een stukje tape te plakken.

Tafelpoten bevestigen met houtdraadbouten

Onderstaand een lijst met benodigdheden voordat je begint met het bevestigen van de tafelpoten:

 • houtdraadbouten 8x30mm
 • ringetje M8
 • houtboor 6mm 
 • tape
 • potlood
 • rolmaat
 • accutol
 • stofzuiger
 • sleutel / ratel met dop 13mm

In de onderstaande video proberen we de stappen duidelijke te maken wanneer je de tafelpoten bevestigd met houtdraadbouten

Bevestigen van de tafelpoten met tellerkopschroeven

Naast het bevestigen van tafelpoten met houtdraadbouten gebruiken wij ook vaak tellerkopschroeven. Het grote voordeel van de tellerkopschroef is dat hier een boorpunt aanzit, deze boorpunt boort in het hout en zet zichzelf daarna vast met het schroefdraad. Hierdoor behoeft er niet voorgeboord te worden wat het bevestigen van de tafelpoten versneld. Toch raden wij wel aan hier voorzichtig mee te zijn, zeker wanneer je dicht aan de rand van het blad werkt is het soms verstandig om voor te boren om splijten te voorkomen. Ook in zeer harde houtsoorten is het vaak verstandiger om voor te boren. Net zoals bij de houtdraadbouten gebruiken wij hier ook een lengte van 30mm, enkel gebruiken wij een dikte van 6mm. Let goed op bij het kiezen van de lengte van de bout dat deze korter is dan de dikte van het tafelblad. De dikte van 6mm is voldoende voor een stabiele bevestiging van de tafelpoten. Een bijkomend voordeel van de tellerkopschroeven is dat deze een zeer lage kop hebben maar een brede schotel, de brede schotel zorgt voor een goede klemming en de lage kop zorgt ervoor dat de bout vrijwel niet zichtbaar is, zelfs wanneer deze dicht bij de rand van het tafelblad bevestigd is. Wanneer de zover bent om de tafelpoten te bevestigen is het van belang dat je de tellerkopschroeven met hoge toeren in het blad draait, dit vanwege de boorfunctie aan de voorzijde van de schroef.

Tafelpoten bevestigen tellerkopschroeven

 

Onderstaand een lijst met benodigdheden voordat je begint met het bevestigen van de tafelpoten met behulp van tellerkopschroeven:

 • tellerkopschroeven 6x30
 • torx 30
 • potlood
 • rolmaat
 • accutol (let op hoogtoerig erin draaien)

 

Andere manier voor bevestigen van de tafelpoten

In veel van onze tafelpoten, salontafelpoten en bankpoten zitten in de bovenplaten meerdere kleine gaatjes. Deze kleine gaatjes zijn handig wanneer er losse planken op de stalen poten gemonteerd worden. Hierdoor kunt u de meeste gevallen alle planken individueel vastzetten. Wanneer uw blad niet uit losse delen bestaat maar uit één geheel raden wij aan om enkel de sleufgaten te gebruiken voor de bevestiging. 

Mocht u er niet uitkomen kunt u ons natuurlijk altijd even contacteren via telefoon, email of chatfunctie.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »